ZUZANA&NICHOLAS architects

Bardon house is a new build on a large inner city block with bushland surroundings. The brief called for a predominantly single level house with connections to the garden and vegetation beyond. The house is planned around two courtyards – an entry courtyard and a bonsai and pool courtyard, with all rooms having a view into one of these. Upon entry, one proceeds through the initial courtyard, on axis with the front door and chimney of the sitting room, which acts as a marker to the journey’s end. The main circulation space in the house flanks the secondary courtyard to the left and reveals a view through the house to the environmental protection zone ahead. The sitting room, located half a level above the main floor completes the journey, and elevates one into the canopy of the gum trees with views of the city.

 

The house was formally conceived of as two volumes – a garage and artist studio in one and the main house in the other – connected by the entry space. The materials consisted of a subdued palate of white rendered masonry, bluestone and blackbutt joinery for the display of artworks.

 

 

2012

 

Photography Jon Linkins & zuzana&nicholas

 

 

BARDON HOUSE
BARDON HOUSE
BARDON HOUSE
BARDON HOUSE
BARDON HOUSE
BARDON HOUSE
BARDON HOUSE
BARDON HOUSE