ZUZANA&NICHOLAS architects

 

Competition scheme for road-side amenities in Kenilworth, south-east Queensland

 

The design proposal seeks to embed itself in the landscape of Kenilworth and its surrounds, and hence become part of the broader experience of that landscape as one moves through it. By inflating the scale of the architectural intervention, the building can be read at the scale of the landscape - a wall or billboard scaled surface that directly engages with passing motorists as they move through the valley, allowing this project to become an iconic marker for the town - more than just a roadside rest stop and public toilet.

 

Drawing equally on the vernacular of local timber agrarian constructions and the architectural expression of roadside structures, the proposed building is familiar and sympathetic to its context, but also elevated to the level of an artistic landscape intervention. The painted timber screen is applied with contrasting colour hues to opposite faces that will vary with the direction from which it is approached, and will subtly shift as vehicles pass by as more or less of each surface colour comes into view. The architecture therefore engages with passers-by moving through the valley, regardless of whether they stop to use the amenities, and hence the architecture becomes an iconic part of the journey through the landscape using only affordable, familiar and contextually appropriate timber construction. To best engage with the passing traffic, the building is pushed north towards the road and runs east-west, allowing it to act as a screen or buffer shielding much of the park from the road, improving the amenity of the park and opening up views to the north as one ascends the ramp to the amenities.

 

2015

 

KENILWORTH AMENITIES COMPETITION
KENILWORTH AMENITIES COMPETITION
KENILWORTH AMENITIES COMPETITION
KENILWORTH AMENITIES COMPETITION
KENILWORTH AMENITIES COMPETITION
KENILWORTH AMENITIES COMPETITION
KENILWORTH AMENITIES COMPETITION
KENILWORTH AMENITIES COMPETITION