Monash Road, like so many renovation projects, is the result of numerous

iterations attempting to find a balance between brief and budget. Simultaneously however, as the project was to be sold on, market demands added another layer of consideration.

 

The first move was marked by a decision to retain the post-war house in its

existing position, to not lift it, to retain the relationship to the garden, to the established poinciana, and to exploit the generous front setback for a small extension. This move was not only an economical one, but one that allowed for the occupation of the front garden and a connection with the street. The second move entailed the selective reworking of the existing interior to create connections between rooms. The wall between the entry and the kitchen was removed, opening up a sight line through the house to the garden at either end, and existing thresholds became reveals, allowing for long views through the house and conversations between rooms. The final move was to rework the rear external laundry and drag down roof through a compact functional extension off the kitchen. Here Tasmanian oak lined joinery houses a powder room, pull out pantry, fridge, laundry and door to the third bedroom.

 

The photography  here represents the selective reworking of the existing house, with the planned front extension to form stage 2.

 

2016

 

Photography Toby Scott

 

ZUZANA&NICHOLAS architects
MONASH ROAD HOUSE
MONASH ROAD HOUSE
MONASH ROAD HOUSE
MONASH ROAD HOUSE
MONASH ROAD HOUSE
MONASH ROAD HOUSE
MONASH ROAD HOUSE
MONASH ROAD HOUSE