ZUZANA&NICHOLAS architects

Working with Queenslanders often involves building under in order to gain additional space, and as a result of this move, resolving the lack of natural light and ventilation most often encountered along the side boundaries. The works undertaken for the Norman Park house consisted of an extension to and reworking of a poorly planned 1990’s build under. The brief called for the admittance of light and a sense of space into the existing areas, along with the addition of a bedroom, study and the renovation and relocation of an existing bathroom.

 

2018

 

photography Toby Scott

 

 

The original layout consisted of a bathroom on the side boundary, with minimal openings and a bedroom which blocked access to light at the base of the stair and deep into the plan. The renovation relocated the bathroom to allow for a view into the side garden from the base of the stair and extended the plan to the minimum setback allowable in order to both gain the space required to accommodate the extra program and allow for a taller ceiling volume beyond the line of the house above. The new build component situated beyond the line of the existing house introduced a concrete datum to sill height and omitted external solid walls, with windows stretching the full width of rooms to maximise daylight. Generous skylights and openings between rooms allowed for further visual connections and a general sense of openness.

 

 

The material palette consists of naturally weathering materials with a subdued colour, to allow the extension to blend into the garden – concrete, blackbutt, brass wire mesh screens and green zinc.

 

 

NORMAN PARK HOUSE
NORMAN PARK HOUSE
NORMAN PARK HOUSE
NORMAN PARK HOUSE
NORMAN PARK HOUSE
NORMAN PARK HOUSE
NORMAN PARK HOUSE
NORMAN PARK HOUSE