ZUZANA&NICHOLAS architects

Competition scheme for a new children's library and museum in the town of Collodi, Italy

 

The proposal distributes the program across the site creating a continuation of the town of Collodi. The idea moves away from the notion of the cultural monument, instead creating buildings of an appropriate scale for the context, interdispersed with open public space. Buildings are strategically positioned to address the street and frame new town squares - a major gesture to the town of Collodi, which presently lacks a central town square. The journey through the site is one that traverses numerous experiences from variously finished and proportioned internal spaces, to forests, lookout towers, tunnels, lawns, bridges, tree houses and forts.

 

Building forms work with a playful expression that is sympathetic to the traditional fabric of the town and invites a sense of play and exploration between the various functional parts of the program. Small scale insertions are placed within the larger structures of the library and gallery in order to introduce an intimate scale suitable for the experience of children and for the collection of books and display of artwork and artefacts. In the gallery these insertions take the form of 'forts' with stairs, ramps and lookout platforms that not only allow for the inventive display of art, but also invite direct interaction with visitors, particularly children. Similarly, the insertions within the library building reference childhood 'tree houses' - brightly coloured, free standing timber structures that can be climbed and provide steps and nooks for reading and exploring.

 

2017

 

 

PINOCCHIO CHILDREN'S MUSEUM COMPETITION
PINOCCHIO CHILDREN'S MUSEUM COMPETITION
PINOCCHIO CHILDREN'S MUSEUM COMPETITION
PINOCCHIO CHILDREN'S MUSEUM COMPETITION
PINOCCHIO CHILDREN'S MUSEUM COMPETITION
PINOCCHIO CHILDREN'S MUSEUM COMPETITION
PINOCCHIO CHILDREN'S MUSEUM COMPETITION
PINOCCHIO CHILDREN'S MUSEUM COMPETITION