ZUZANA&NICHOLAS architects

Tarragindi is an extension to an existing post-war house. It involved the addition of two bedrooms, a deck and a laundry / powder room, the latter of which was previously located in the undercroft. The original plan comprised of the private spaces located on the western side and public spaces located on the eastern side, separated by a central corridor. The corridor was foreshortened by the main bathroom, limiting both direct access through the plan and long views to the backyard. As a result, the key planning strategies involved the relocation of the bathroom, in order to open up these connections, and the positioning of the new spaces within the relevant public or private zone of the house. This move allowed for a direct connection between front door and backyard through a central corridor, as well as cross-plan connections at key moments.

 

Formally, the extension is expressed as a solid volume (housing the bedrooms, laundry / powder room and relocated bathroom) and an open volume (housing the deck) contained under one roof. The singular expression of the roof was driven by both structural simplicity and the desire to present a consistent elevation to the rear. Tracing a 2100mm datum, the roof eave provides a generous overhang whilst continuing the internal datum line of door and window heads and material finishes. The roof structure remains unlined throughout, presenting a textured ceiling and a sense of space with a large skylight positioned on the ridge bring light down into the centre of the deep plan.

 

2015

 

Photography zuzana&nicholas

 

TARRAGINDI HOUSE
TARRAGINDI HOUSE
TARRAGINDI HOUSE
TARRAGINDI HOUSE
TARRAGINDI HOUSE
TARRAGINDI HOUSE
TARRAGINDI HOUSE
TARRAGINDI HOUSE